Życie w lukrze

Słodkie wypieki, słodkie kolory, słodkie życie. Blog o wszystkim i o niczym; zdjęcia, muzyka, przepisy, przemyślenia, czyli wszystko co najlepsze w internecie.


Czerwiec 29, 2018

Gofry – każdy moment na nie dobry

Witajcie moi Drodzy!

Czy Wy też czasami, siedząc w deszczowe dni w domu, marzycie o chrupiącej skórce, pysznym gorącym wnętrzu i zniewalającym zapachu gofrów prosto z budki nad morzem? To smak dzieciństwa i chyba każdy ma z nim dobre wspomnienia! Symbol wakacji nad Bałtykiem i jeden z najlepszych deserów świata!

Teraz, gdy sezon owoców letnich jest w pełni, a słońce sprawa, że truskawki i maliny są wyjątkowo soczyste, zrobienie gofrów doskonałych jest dziecinnie proste – jeśli tylko posiadamy gofrownicę. :)

Gofry – składniki:

  • mąka (2 szklanki)
  • mleko (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • cukier puder (3 łyżki)
  • olej słonecznikowy (1/2 szklanki)
  • jajka (2 sztuki)

Gofry – przygotowanie:

  1. Mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder.
  2. Następnie dodajemy do gofrów mokre składniki; mleko oraz olej.
  3. Na koniec wbijamy jajka.
  4. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
  5. Pieczemy w gofrownicy około 2-3 minut (Uwaga! Maszyna musi być dobrze rozgrzana, inaczej gofry będą przyklejać się do niej i marzenia o chrupiącej skórce możemy puścić w niepamięć…)
  6. Podajemy z jogurtem, świeżymi lub mrożonymi owocami czy bitą śmietaną – wedle uznania. Najlepiej smakują z owocami prosto z własnego ogrodu. :)

Inspirowałam się przepisem pochodzącym z mojego ulubionego bloga: https://www.mojewypieki.com/przepis/gofry—lekkie-i-chrupiace

Tak prezentowały się moje ostatnie gofry:

gofry

Pamiętajcie, że estetyka podawanych dań jest równie ważna, jak ich smak. Żeby gofry prezentowały się fantastycznie wystarczy garść świeżych owoców i jogurt naturalny, który stanowi dla nich doskonałe tło. Dodając kilka estetycznych rekwizytów, otrzymujemy piękny plan zdjęciowy. To naprawdę proste, wystarczy kilka małych elementów i fotografia nabiera niesamowitego uroku.

W mojej rodzinie gofry mają wielu fanów, szczególnie wśród starszego pokolenia. Być może smak gofrów pozwala im wrócić do czasów swojego dzieciństwa – nasze ciało jest przecież maszyną do podróżowania w czasie. Zapach świeżych gofrów przenosi ich do beztroskich czasów, w których zajadali się nimi podczas wakacji nad Bałtykiem. To wzruszające :)

Gofry można przygotować również w wersji wytrawnej – na przykład ze szpinakiem i łososiem – jest to wspaniała propozycja na kolację.

Jesteście fanami gofrów? Dajcie znać w komentarzach!

xxx

Wasza słodka Iziabella

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *